Temaartiklar / fördjupning  Bo i bostadsrätt Bostadsrättsföreningar i Sverige Lagar, länkar, ekonomifakta  Branschguide med utvalda företag/leverantörer Vår Brf - styrelsens egna sidor Nyhetsbrev  
 Senaste
  - 2018
  - 2017
  - 2016
  - 2015
  - 2014

Kategorier
 Balkong
 Bredband/IT
 Energi
 Hiss
 Lag och Rätt
 Miljö
 Renovera/Underhåll


 Håll dig uppdaterad!
Med vårt nyhetsbrev får du senaste nytt om bopriser, räntor, nyheter och uppdateringar på bobattre.se. Vårt nyhetsbrev utkommer ca: 10-12 ggr/år.

» Anmäl/avanmäl nyhetsbrev

Rekordmånga ombildningar

Ur: Bo bättre • NR 4/2011

Över 159 300 hyreslägenheter har under de senaste tio åren ombildats till bostadsrätter. Stockholms län tar rekordet. Där har 109 257 lägenheter ombildats, det visar en undersökning gjord av Hittabrf.se. Den stora delen i Stockholm beror på att det tagits politiska beslut att sälja allmännyttiga bostäder genom att erbjuda hyresgästerna att ombilda.

– Antalet ombildningar för 2010 är fler än vad vi idag har uppgift om, säger Jonas Ström på Hittabrf.se. – Det beror på att inskrivningen till Lantmäteriet ibland släpar efter. Vi ser att det finns ett stort intresse av boende att ombilda och vi följer i dagsläget 300–500 bostadsrättsföreningar som har registrerats i syfte att de vill ombildas.

De flesta ombildningarna har skett i Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Merparten har gjorts under de senaste fyra åren. Både privata och allmännyttiga hyresrätter har ombildats. Men skillnaden mellan Stockholm och övriga län är stor. Hela 69 procent av ombildningarna har skett i Stockholms län.
– Det flesta ombildningar i de här länen har skett i kommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Men det är trots det stora skillnader mellan Stockholm och de övriga två storstäderna. Även här toppar Stockholm listan, säger Jonas Ström.

Göran Olsson, vd på SBC, anser att siffrorna är positiva.
– Jag tycker att det är glädjande att så många har kunnat ta kontroll över sitt boende genom att äga sin bostad. Hyresrätten är fortfarande en oerhört dominerande boendeform i flerfamiljshus. En viktig poäng tycker jag är att ett stort antal bostäder genom ombildningarna flyttats över från en sluten icke-marknad till en öppen marknad. Men Terje Gunnarson, ordförande för Hyresgästföreningen Stockholm, håller inte med honom. – Vi har en enorm efterfrågan på hyresrätter i Stockholm, medan det inte finns någon brist alls på bostadsrätter, snarare tvärtom, säger han.

– Det här lägenheterna är borta från marknaden för alltid, och antalet som nyproduceras ligger långt under det behov som finns. En stor del av de här ombildningarna har dessutom skett i syfte att tjäna pengar, inget annat. Bostadsminister stefan attefall (KD) är också postitiv till att så många hyresrätter ombildats. Han menar också att de ombildningar som skett i första hand gjorts av privata fastigheter.
– Rent generellt anser jag att det är positivt om människor vill äga sin bostad. Den stora omvandlingen av hyresrätter till bostadsrätter visar att det varit lönsammare att ombilda än att förvalta ett hus med hyresrätter. Man ska komma ihåg att den stora omvandlingen har skett på den privata fastighetssidan, säger han.

Det stämmer i Skåne och Västra Götaland. Men förklaringen till de höga siffrorna i Stockholm tyder på att det finns ett stort samband med de omfattande ombildningar na av bostäder i allmännyttan. De flesta sådana ombildningar har skett under de fyra sista åren, sedan den så kallade stopplagen avskaffades. I Skåne och Västra Götaland har det nyproducerats hyresrätter i samma takt som det försvunnit lägenheter. Men i Stockholms län har det endast byggts 31 088 nya hyresrätter, vilket bara motsvarar knappt en tredjedel av vad som ombildats och sålts.

Ombildade hyresrätter 2000–2010
Stockholms län - 109 257 lägenheter, 69 % av samtliga ombildningar i landet.
Västra Götalands län - 19 795 lägenheter, 12 %.
Skåne län - 16 187 lägenheter, 10 %.

Av de 109 257 ombildade lägenheterna som har skett i Stockholms län återfinns 69 % inom Stockholms kommun.
Källa: Hittabrf.se

– Det finns ingen direkt motivering till att ett så stort antal hyresrätter ska ombildas, säger Terje Gunnarson. – Det har legat politiska majoritetsbeslut bakom. Den mest aggressiva ombildningsprocessen har skett i Stockholms stad. Här har kommunen haft ett eget bolag som marknadsfört och drivit fram ombildningar. De konsulter som anlitats arbetar på provision och får endast betalt om de lyckats få igenom ombildningarna.

Enligt uppgifter från Stockholms stads utrednings och statistikkontor, USK, har totalt cirka 31 000 av de kommunala bostadsbolagens lägenheter i Stockholms kommun sålts under åren 2002 –2010. En stor andel av dessa är numera bostadsrätter. Totalt har 75 962 hyresrätter ombildats enbart iStockholms kommun. Samtidigt har bostadskön under samma period mer än tredubblats. I dagsläget står 330 690 personer i Stockholms stads bostadskö; av dessa är 65 000 aktivt sökande. 2010 förmedlades 11 000 bostäder.

– Omvandlingen av kommunalt ägda lägenheter till bostadsrätter är beslut som de kommunala politikerna ska svara för. Staten lägger sig inte i de enskilda kommunernas olika policy här. Det regelverk vi för närvarnde har avser vi inte att förändra, säger Stefan Attefall.
– Sedan årsskiftet 2010/2011 har vi ett nytt hyressättningssystem som förhoppningsvis ska få bostadsmarknaden att fungera bättre och också öka intresset att förvalta och investera i hyresrätter. Regeringen arbetar också med hur vi ytterligare kan utveckla hyresrätten som boendeform. Rent generellt gäller det att vi bygger för lite i Sverige och har så gjort under en tjugoårsperiod. Det gäller såväl bostads- som hyresrätt och egna hem.

Ombildningar Stockholms län
Kommun Antal lägenheter
Danderyd 1 018
Haninge 2 309
Huddinge 1 399
Lidingö 2 656
Nacka 3 825
Salem 810
Sollentuna 1 463
Solna 9 036
Stockholm 75 962
Stockholm 75 962
Sundbyberg 3 375
Södertälje 646
Tyresö 1 019
Upplands Väsby 1 895
Vaxholm 880
Källa: Hittabrf.se
Text: Karin Rutström, Senast uppdaterad 2011-11-10  |  Tipsa en vän

© 2006 - 2021 Hittabrf.se och Bo bättre
Sveriges största faktaplats om bostadsrätt och bostadsrättsföreningar
Prenumerera | Kontakta oss | Om oss | Annonsera