Temaartiklar / fördjupning  Bo i bostadsrätt Bostadsrättsföreningar i Sverige Lagar, länkar, ekonomifakta  Branschguide med utvalda företag/leverantörer Vår Brf - styrelsens egna sidor Nyhetsbrev  
 Styrelseguiden
 Styrelsens roller och ansvar
  - Att välja styrelse
  - Styrelsearvode
  - Styrelsearvode i 200 Brf:er
  - Beräkna styrelsearvode
 Styrelseskolan
 Litteratur - föreningen bibliotek
 Tjänster och produkter


Experter svarar på dina frågor

Fred frågar:

Jag är ordförande i en bostadsrättsförening och har stött på ett problem som jag behöver hjälp med att lösa. Våra lägenheter är belägna i så kallade radhuslängor.

En av våra medlemmar har ansökt om att sätta upp solpaneler på sitt tak. Styrelsen tvekar med detta tillstånd för att vi tycket att solpanelerna tar bort bland annat helhetsintrycket i vårt område. Jag har läst kap 7 7 § i bostadsrättslagen, hur gör jag en rätt tolkning av detta. Tacksam för svar så att vi kan lösa detta på rätt sätt.


Jörn Liljeström, LEX Advokatbyrå svarar:

De regler som finns ang ändring av lägenhet i 7 kap 7 § bostadsrättslagen gäller inte utanför lägenheten, som i detta fall på husets tak. Installationer utanpå föreningens hus, exempelvis solpaneler, kräver styrelsens godkännanden.

Det är föreningen i sin egenskap av fastighetsägare som bestämmer över sin fastighet och därtill ansvarar för följderna av sina beslut att göra olika installationer. En bostadsrättshavare får aldrig montera något utan styrelsens godkännande.


© 2006 - 2024 Hittabrf.se och Bo bättre
Sveriges största faktaplats om bostadsrätt och bostadsrättsföreningar
Prenumerera | Kontakta oss | Om oss | Annonsera