Temaartiklar / fördjupning  Bo i bostadsrätt Bostadsrättsföreningar i Sverige Lagar, länkar, ekonomifakta  Branschguide med utvalda företag/leverantörer Vår Brf - styrelsens egna sidor Nyhetsbrev  
 Styrelseguiden
 Styrelsens roller och ansvar
  - Att välja styrelse
  - Styrelsearvode
  - Styrelsearvode i 200 Brf:er
  - Beräkna styrelsearvode
 Styrelseskolan
 Litteratur - föreningen bibliotek
 Tjänster och produkter


Experter svarar på dina frågor

Boende frågar:

Bor i ett hus byggt där fasaden är puts på trä. Har hört om att det kan finna problem med sådana fasader. För fyra år sedan rann det vatten in i friskluftsintaget i ett sovrum, så pass att vi fick lägga ut handdukar.

Vattnet kom inte in direkt utifrån utan måsta ha runnit ner inne i väggen. Var hittar jag mer info om detta? Vilken rätt har jag att få reda på vad bostadsrättsföreningen hittar eller gör i mitt område? Var kan jag få råd och hjälp?


Jörn Liljeström, LEX Advokatbyrå svarar:

Det är lite svårt att svara på dina frågor eftersom det gäller ett specifikt fall där det krävs mer kännedom och utlåtande om vad som kan ha orsakat eventuella skador och omfattningen. Men rent allmänt kan man säga att föreningen ansvarar för att hålla huset i gott skick förutom när det gäller de delar där ansvaret vilar på bostadsrättshavaren.

När fel uppstår ska felet reklameras omgående och skriftligen till styrelsen och samtidigt ska man kräva att felet åtgärdas. Om inte föreningen agerar omgående bör man anlita juridiskt biträde för att driva frågan mot föreningen. Det går dessvärre inte att svara på vad du har för möjligheter nu, fyra år efter att felet uppstått.

Det framgår inte om felet fortfarande existerar. Om du undrar hur ärendet skötts av styrelsen bör du göra en skriftlig förfrågan. Om styrelsen inte svarar kan du kräva att få ett svar på årsstämman.


© 2006 - 2024 Hittabrf.se och Bo bättre
Sveriges största faktaplats om bostadsrätt och bostadsrättsföreningar
Prenumerera | Kontakta oss | Om oss | Annonsera