Temaartiklar / fördjupning  Bo i bostadsrätt Bostadsrättsföreningar i Sverige Lagar, länkar, ekonomifakta  Branschguide med utvalda företag/leverantörer Vår Brf - styrelsens egna sidor Nyhetsbrev  
 Styrelseguiden
 Styrelsens roller och ansvar
  - Att välja styrelse
  - Styrelsearvode
  - Styrelsearvode i 200 Brf:er
  - Beräkna styrelsearvode
 Styrelseskolan
 Litteratur - föreningen bibliotek
 Tjänster och produkter


Experter svarar på dina frågor

Asp frågar:

Vi bor högst upp i en bostadsrättsförening. Runt hela vår våning finns en cirka en meter djup terrass. I vintras fick jag klart för mig att jag har skottningsansvaret för denna. Det var många år sedan terrassgolvet åtgärdades och det finns flera sprickor och håligheter i beläggningen.

Jag oroar mig för att det ska läcka vatten ner till underliggande bostad. Huset genomgick en rejäl renovering förra året – men åt vår balkong gjordes inget.

Däremot användes balkongen som underlag för byggnadsställningen. Är det jag eller bostadsrättsföreningen som har ansvaret för underhållet av balkongens golv?


Jörn Liljeström, LEX Advokatbyrå svarar:

Föreningen är ansvarig för underliggande lägenhets tak. Situationen blir knivig när detta tak även är ditt terrassgolv. Frågan påverkas ytterligare av att föreningen eventuellt har stadgar som ålägger dig skottning.

I regel kan inte föreningen skjuta ifrån sig ansvaret att underhålla taket för att förhindra att det kommer in vatten. Inte ens genm stadgar, även om taket är ett terrassgolv. Om du har ansvaret för skottningen bör du ändå
sköta den så att du inte bidrar till problem i onödan. Det är viktigt att i första hand försöka vara hänsynsfull och undvika att skador uppstår i den utsträckning vi förmår.


© 2006 - 2024 Hittabrf.se och Bo bättre
Sveriges största faktaplats om bostadsrätt och bostadsrättsföreningar
Prenumerera | Kontakta oss | Om oss | Annonsera