Temaartiklar / fördjupning  Bo i bostadsrätt Bostadsrättsföreningar i Sverige Lagar, länkar, ekonomifakta  Branschguide med utvalda företag/leverantörer Vår Brf - styrelsens egna sidor Nyhetsbrev  
 Styrelseguiden
 Styrelsens roller och ansvar
  - Att välja styrelse
  - Styrelsearvode
  - Styrelsearvode i 200 Brf:er
  - Beräkna styrelsearvode
 Styrelseskolan
 Litteratur - föreningen bibliotek
 Tjänster och produkter


Experter svarar på dina frågor

Anonym Brf frågar:

En medlem har nu flyttat och har sin lägenhet till försäljning. Denna medlem har under fler år missköt sin lägenhet. Denna har haft katter som urinerat i lägenheten och viss lukt uppkommer ut i trapphus. Hur gör vi nu som förening?


Jörn Liljeström, LEX Advokatbyrå svarar:

Föreningen kan kräva att nuvarande bostadsrättshavare vidtar rättelse och sanerar lägenheten. Om rättelse ej vidtas kan det finnas möjlighet att säga upp bostadsrätten på grund av förverkande.

Föreningen kan också välja, om skadorna inte är så allvarliga, att låta det bristande skicket regleras av säljare och köpare. Den omständigheten att det luktar även i trapphuset kan eventuellt medföra att föreningen är skyldig att vidta rättsliga åtgärder och tvinga igenom att lägenheten hålls i gott skick, för att skydda övriga boende.

Köparen är efter köpet ansvarig för att hålla lägenheten i gott skick på samma sätt som säljaren.

Men skall man vidta rättsliga åtgärder är det mer rimligt att göra det mot den som orsakat problemet, än mot den som möjligen alltför godtroget köpt bostadsrätten i dåligt skick och kanske inte förstått att föreningen har rätt att vidta rättsliga åtgärder i anledning av det dåliga skicket och de problem som till följd därav kan uppstå för omkringboende.


© 2006 - 2024 Hittabrf.se och Bo bättre
Sveriges största faktaplats om bostadsrätt och bostadsrättsföreningar
Prenumerera | Kontakta oss | Om oss | Annonsera