Temaartiklar / fördjupning  Bo i bostadsrätt Bostadsrättsföreningar i Sverige Lagar, länkar, ekonomifakta  Branschguide med utvalda företag/leverantörer Vår Brf - styrelsens egna sidor Nyhetsbrev  
 Styrelseguiden
 Styrelsens roller och ansvar
  - Att välja styrelse
  - Styrelsearvode
  - Styrelsearvode i 200 Brf:er
  - Beräkna styrelsearvode
 Styrelseskolan
 Litteratur - föreningen bibliotek
 Tjänster och produkter


Experter svarar på dina frågor

Håkan frågar:

I min förenings fastighet rinner vatten in i källaren när det regnar. Det blir översvämning vid brunnen på innergården och vattnet letar sig in i fastigheten. Framförallt är det två förråd som drabbas. I dessa stannar vattnet kvar i pölar och kan inte rinna bort då avloppsbrunnen ligger högre än källargolvet.

Förråden har drabbats av mögel och det stinker i hela källardelen. Själv har jag säkrat mina tillhörigheter genom att köpa brödbackar så att sakerna kommer upp från golvet. Mögelsporerna kommer dock varken jag eller någon annan ifrån och snart är allt som finns i källaren mögelskadat. Jag har påpekat det här för styrelsen flera gånger, men absolut inget händer, jag får inte ens ett svar. Vad har styrelsen för ansvar och vart vänder jag mig förr att få hjälp?

Har jag rätt till ersättning för mögelskador som hade kunnat undvikas om styrelsen hade agerat tidigare?


Jörn Liljeström, LEX Advokatbyrå svarar:

Föreningen är skyldig att hålla huset i gott skick. I det fall styrelsen försummar detta ansvar kan de ytterst, efter nekad ansvarsfrihet, bli personligen skadeståndsskyldiga.

Det låter som det skulle behövas juridiskt hjälp från en kunnig och hårdför advokat som kan försöka tala reson med föreningens styrelse. Och om det inte hjälper biträda dig med de rättsliga åtgärder du med advokatens hjälp finner lämpliga för att angripa problemet.


© 2006 - 2024 Hittabrf.se och Bo bättre
Sveriges största faktaplats om bostadsrätt och bostadsrättsföreningar
Prenumerera | Kontakta oss | Om oss | Annonsera