Temaartiklar / fördjupning  Bo i bostadsrätt Bostadsrättsföreningar i Sverige Lagar, länkar, ekonomifakta  Branschguide med utvalda företag/leverantörer Vår Brf - styrelsens egna sidor Nyhetsbrev  
 Styrelseguiden
 Styrelsens roller och ansvar
  - Att välja styrelse
  - Styrelsearvode
  - Styrelsearvode i 200 Brf:er
  - Beräkna styrelsearvode
 Styrelseskolan
 Litteratur - föreningen bibliotek
 Tjänster och produkter


Experter svarar på dina frågor

Emma frågar:

Köpte min lägenhet i juni -09, nu har jag sett att månadsavgiften skiljer med över 300 kr på exakt lika stora lägenheter.

Frågade föreningen varför? Fick svar att det har varit så ända sedan 1957. Jag bor högst upp utan hiss, jättejobbigt att gå upp 4 tr, och det ska jag betala 300 kr mer för varje månad?

Läste att månadsavgiften ska fördelas på andel i föreningen, alla lägenheter är exakt lika stora.


Jörn Liljeström, LEX Advokatbyrå svarar:

Om det inte finns sakliga skäl till varför en lägenhet belastas med avsevärt högre årsavgift än annan lägenhet torde det röra sig om brott mot likabehandlingsprincipen. Föreningen bör se över avgiftsfördelningen.

Ansök om medling till hyresnämnden i frågan om föreningen inte frivilligt gör något åt saken. Om inte heller det leder någon vart kan ni överväga rättsliga åtgärder. Betänk dock att rättslig prövning ofta kostar mer än den nytta det ger, vidare är utgången av en prövning ofta mycket svårförutsägbar.Se mer: Länkar till lagar och myndigheter


© 2006 - 2024 Hittabrf.se och Bo bättre
Sveriges största faktaplats om bostadsrätt och bostadsrättsföreningar
Prenumerera | Kontakta oss | Om oss | Annonsera