Temaartiklar / fördjupning  Bo i bostadsrätt Bostadsrättsföreningar i Sverige Lagar, länkar, ekonomifakta  Branschguide med utvalda företag/leverantörer Vår Brf - styrelsens egna sidor Nyhetsbrev  
 Styrelseguiden
 Styrelsens roller och ansvar
  - Att välja styrelse
  - Styrelsearvode
  - Styrelsearvode i 200 Brf:er
  - Beräkna styrelsearvode
 Styrelseskolan
 Litteratur - föreningen bibliotek
 Tjänster och produkter


Experter svarar på dina frågor

frågar:

Vi har flyttat in i ett bostadsrättsradhus med en tomt på cirka 200 kvadratmeter där vi ansvarar för att sköta vår lilla tomtplätt. Vi köpte två pallkragar för att kunna fylla med jord och odla lite köksväxter.

Men nu har vi fått besked från styrelsen att det inte finns något beslut att man får använda pallkragar. Kan det verkligen vara så att vi inte ens får odla lite på tomten som vi ansvarar för?


Jörn Liljeström, Advokat svarar:

Om marken inte tillhör bostadsrätten utan upplåtits med särskilt avtal så är det möjligt för upplåtaren, d v s föreningen, att bestämma både det ena och andra. I det fallet kan det alltså vara möjligt att förbjuda odlingslådor eftersom det finns möjlighet att säga upp avtalet. Det mest sannolika är dock att marken tillhör bostadsrätten. Om så är fallet är ni skyldiga att följa ordningsregler som föreningen meddelat med stöd av ”ortens sed”.

Om ni vänder på det så betyder det i klartext att föreningen inte har en chans att förbjuda odlingslådor på bostadsrättstomten eftersom folk brukar ha sådana. Normalt sett bör dessutom inte något förbjudas om det inte är till större skada och olägenhet än vad själva förbudet orsakar.


© 2006 - 2024 Hittabrf.se och Bo bättre
Sveriges största faktaplats om bostadsrätt och bostadsrättsföreningar
Prenumerera | Kontakta oss | Om oss | Annonsera