Temaartiklar / fördjupning  Bo i bostadsrätt Bostadsrättsföreningar i Sverige Lagar, länkar, ekonomifakta  Branschguide med utvalda företag/leverantörer Vår Brf - styrelsens egna sidor Nyhetsbrev  
 Styrelseguiden
 Styrelsens roller och ansvar
  - Att välja styrelse
  - Styrelsearvode
  - Styrelsearvode i 200 Brf:er
  - Beräkna styrelsearvode
 Styrelseskolan
 Litteratur - föreningen bibliotek
 Tjänster och produkter


Experter svarar på dina frågor

Mvh Anna L frågar:

Bygga balkonger.

Hej, vår förening har diskuterat att sätta upp balkonger. Styrelsen har lett arbetet och diskuterat det med byggnadsnämnden. Nu får vi medlemmar ta del av och förhålla oss till det förslag som tagits fram. Styrelsen har beslutat att alla balkonger ska monteras utanför köken. Jag hade hellre sett att de placerats utanför vardagsrummen. Min fråga är om det inte borde gjorts en förfrågan om var medlemmarna önskar ha balkongerna, och att man sökt byggnadslov efter vad majoriteten i föreningen vill i stället för att styrelsen beslutar i en sådan sak.


Jörn Liljeström, advokat svarar:

Beslut som innebär en väsentlig förändring av föreningens hus kräver alltid stämmobeslut. Det duger inte med bara styrelsebeslut för en omfattande balkongbyggnation. Om beslutet innebär att en enskild bostadsrättshavares lägenhet förändras (exempelvis genom kraftigt minskat ljusinsläpp på grund av ovanförliggande balkong) krävs det endera berörd bostadsrättshavares samtycke eller så måste beslutet fattas med 2/3 majoritet och godkännas av hyresnämnden.


© 2006 - 2024 Hittabrf.se och Bo bättre
Sveriges största faktaplats om bostadsrätt och bostadsrättsföreningar
Prenumerera | Kontakta oss | Om oss | Annonsera