Temaartiklar / fördjupning  Bo i bostadsrätt Bostadsrättsföreningar i Sverige Lagar, länkar, ekonomifakta  Branschguide med utvalda företag/leverantörer Vår Brf - styrelsens egna sidor Nyhetsbrev  
 Styrelseguiden
 Styrelsens roller och ansvar
  - Att välja styrelse
  - Styrelsearvode
  - Styrelsearvode i 200 Brf:er
  - Beräkna styrelsearvode
 Styrelseskolan
 Litteratur - föreningen bibliotek
 Tjänster och produkter


Experter svarar på dina frågor

Nils frågar:

Risk för misstroende vid upphandling

Hej! Jag undrar, bör en styrelse upphandla förvaltningsuppdrag av person som sitter i valberedningen? Och då också utan konkurrens!?
Jörn Liljeström svarar:

Den som sitter i valberedningen har inflytande över vilka som föreslås ska
ingå i styrelsen och valberedningens förslag brukar accepteras av föreningsstämman. En person med sådant inflytande ska inte hålla
på med affärer med föreningen. Främst eftersom det kan skapa misstankar om att inflytandet missbrukas. Det handlar inte om inflytandet faktiskt missbrukas eller inte. Det handlar om att valberedningen inte ska kunna misstänkliggöras. Möjligheter till misstänkliggörande riskerar alltid att skada föreningsdemokratin.
Motsvarande resonemang är delvis tillämplig på styrelseledamöter, fast där finns en konkret lagstiftning att hålla sig till. För en styrelseledamot räcker det med att avstå från att vara med och bereda, besluta och verkställa i frågor som rör avtal med företag där styrelseledamoten har ett väsentligt intresse.


© 2006 - 2024 Hittabrf.se och Bo bättre
Sveriges största faktaplats om bostadsrätt och bostadsrättsföreningar
Prenumerera | Kontakta oss | Om oss | Annonsera