Temaartiklar / fördjupning  Bo i bostadsrätt Bostadsrättsföreningar i Sverige Lagar, länkar, ekonomifakta  Branschguide med utvalda företag/leverantörer Vår Brf - styrelsens egna sidor Nyhetsbrev  
 Styrelseguiden
 Styrelsens roller och ansvar
  - Att välja styrelse
  - Styrelsearvode
  - Styrelsearvode i 200 Brf:er
  - Beräkna styrelsearvode
 Styrelseskolan
 Litteratur - föreningen bibliotek
 Tjänster och produkter


Experter svarar på dina frågor

Mvh Sophie frågar:

Ansvar vid fuktskada

Hej!
Ägaren innan oss fick sitt badrum renoverat av ett företag som föreningen anlitat på grund av att det uppstått en fuktskada. När vi sedan flyttade in såg vi att åtgärden i badrummet var undermåligt gjort, vilket har medfört sprickor i fogen under en vägghängd toalett. Föreningen har skickat en besiktningsman som håller med om att hela renoveringen av badrummet är undermåligt utfört och förbjuder oss att använda det pga. risk för fuktskada. Föreningen kräver nu att vi ska åtgärda problemet och renovera trots att det är föreningen som anlitat firman som gjort det undermåliga arbetet. Vi har hört av oss flera gånger och frågat om kvitton och papper på detta får vi antingen inget svar eller undanflykter. Vi har även påtalat att de måste spara dessa i 10 år. Vi har fått vissa kvitton på delfakturor genom förra ägaren, men det ansvariga företaget som vi också varit i kontakt med kräver en slutfaktura. Denna har vi inte? Är det verkligen vi som har ansvaret?

Jörn Liljeström, advokat svarar:

Det kan vara ni som har ansvaret, beroende på omständigheterna. Bostadsrättshavare ansvarar för att hålla lägenheten i gott skick. I det ansvaret ingår att se till att badrummet är fullt funktionsdugligt. Det spelar i det sammanhanget ingen roll varför badrummet inte fungerar som det ska. Även om föreningen tidigare utfört undermåligt arbete som har orsakat problemen som finns nu så ska bostadsrättshavaren ändå reparera och åtgärda badrummet. Men om problemen verkligen beror på att föreningen, eller dess entreprenör, vållat skada genom undermåligt arbete kan bostadsrättshavaren kräva skadestånd av föreningen. Skadan består i kostnaden för reparation av skadan. För att få framgång krävs naturligtvis att man visar att föreningen eller dess entreprenör orsakat problemen genom vårdslöshet. Föreningen lär inte gå med på att betala frivilligt.
Jörn Liljeström


© 2006 - 2024 Hittabrf.se och Bo bättre
Sveriges största faktaplats om bostadsrätt och bostadsrättsföreningar
Prenumerera | Kontakta oss | Om oss | Annonsera