Temaartiklar / fördjupning  Bo i bostadsrätt Bostadsrättsföreningar i Sverige Lagar, länkar, ekonomifakta  Branschguide med utvalda företag/leverantörer Vår Brf - styrelsens egna sidor Nyhetsbrev  
 Styrelseguiden
 Styrelsens roller och ansvar
  - Att välja styrelse
  - Styrelsearvode
  - Styrelsearvode i 200 Brf:er
  - Beräkna styrelsearvode
 Styrelseskolan
 Litteratur - föreningen bibliotek
 Tjänster och produkter


Experter svarar på dina frågor

Evelina frågar:

Jag håller på att flytta från min nuvarnade bostadsrätt och har hittat en ny som jag vill köpa. Så sent som idag ringde mäklaren från objektet som jag vill köpa och sa att bostadsföreningen ville ha uppgifter på mig som skulle flytta in, inkomstberäkningar osv.

Jag blev lite fundersam då jag anser att min ekonomi inte bör vara något problem för dem med tanke på att banken redan beviljat mig lån och beräknat att jag har råd med bostaden i fråga.

Så min fråga är: vilka krav har egentligen en förening rätt att ställa på någon som söker medlemsskap?


Erik Hörnkvist, Chefredaktör Bo bättre svarar:

I praktiken ska det väldigt mycket till för att föreningen ska kunna neka medlemskap. Det är vanligt att bostadsrättsföreningar tar kreditupplysningar på den sökande, men jag skulle nästan våga påstå att det är ett helt onödigt jobb.

Det ska till mycket goda skäl för att kunna neka medlemskap med hänvisning till dålig ekonomi. I de flesta fall har den som köper redan tagit ett banklån och fått sin ekonomi prövad.

Ett skäl till att neka medlemskap skulle kunna vara att föreningen känner till att den sökande varit störande i sitt tidigare boende.

Bostadsrättsföreningen anses också ha rätt att neka om det redan från början står klart att man inte har för avsikt att bo i lägenheten, utan kanske bara ska sälja vidare. Om medlemskap nekas kan du vända dig till hyresnämnden. Men jag skulle tro att du kan vara lugn, det handlar troligen mest om att styrelsen vill vara på den säkra sidan.

Dock bör du inte acceptera om besked om medlemskap drar ut på tiden.


© 2006 - 2024 Hittabrf.se och Bo bättre
Sveriges största faktaplats om bostadsrätt och bostadsrättsföreningar
Prenumerera | Kontakta oss | Om oss | Annonsera