Temaartiklar / fördjupning  Bo i bostadsrätt Bostadsrättsföreningar i Sverige Lagar, länkar, ekonomifakta  Branschguide med utvalda företag/leverantörer Vår Brf - styrelsens egna sidor Nyhetsbrev  
 Styrelseguiden
 Styrelsens roller och ansvar
  - Att välja styrelse
  - Styrelsearvode
  - Styrelsearvode i 200 Brf:er
  - Beräkna styrelsearvode
 Styrelseskolan
 Litteratur - föreningen bibliotek
 Tjänster och produkter


Experter svarar på dina frågor

Anna frågar:

Vi bor i ett bostadsrättsradhus i Stockholm.
I somras upptäckte vi fuktskador i källaren och lyfte akut frågan med brf. Detta har lett till vidare undersökningar och det visar sig att alla 8 hus i längan har fuktskador i källaren till följd av att det ej är dränerat på väldigt länge. Min fråga nu är vad som gäller försäkringsmässigt? Hemförsäkringen täcker inte fuktskador som orsakas av "dräneingsbrist" och föreningen ansvarar för allt det yttre underhållet. Enl ordförande skulle vi gå på bostadsrättslagen och undersöka saken.


Erik Hörnkvist, Chefredaktör Bo bättre svarar:

Försäkringsbolagen skulle nog göra olika bedömningar, i en egen källare så förväntar man sig kunna förvara i princip vad som helst, i allmänna utrymmen i flerfamiljshus har försäkringsbolagen ofta begränsningar för hur värdefulla som får förvaras.

Det stämmer att det är föreningen som har underhållsansvaret, men troligen kan inte fastighetsförsäkringen tas i anspråk då det handlar om utifrån inträngande vatten.

Går det att visa på eftersatt underhåll kan det bli en skadeståndsfråga. Du som medlem kan alltså utkräva ett ansvar av föreningen. Sen blir det som sagt en bedömningsfråga, vad kan man anse vara rimligt att man ska kunna förvara i källaren, har föreningen kanske informerat om att man inte ska förvara känsliga föremål här etc.


© 2006 - 2024 Hittabrf.se och Bo bättre
Sveriges största faktaplats om bostadsrätt och bostadsrättsföreningar
Prenumerera | Kontakta oss | Om oss | Annonsera