Temaartiklar / fördjupning  Bo i bostadsrätt Bostadsrättsföreningar i Sverige Lagar, länkar, ekonomifakta  Branschguide med utvalda företag/leverantörer Vår Brf - styrelsens egna sidor Nyhetsbrev  
 Styrelseguiden
 Styrelsens roller och ansvar
  - Att välja styrelse
  - Styrelsearvode
  - Styrelsearvode i 200 Brf:er
  - Beräkna styrelsearvode
 Styrelseskolan
 Litteratur - föreningen bibliotek
 Tjänster och produkter


Experter svarar på dina frågor

Ulf frågar:

Hej!
Jag sitter i styrelsen för en stor och heterogen förening.Totalt har vi 200 lägenheter bestående av punkthus/höghus, tvåvåningshus och radhus.

Jag tycker att föreningen bör delas och tänker motionera om detta. Har du/ni någon kännedom om detta har gjorts och i så fall kan ni tipsa om var det skett och i vilken/vilka förening/ar?


Göran Olsson, Bostadsrättsorganisationen SBC svarar:

Delning är ett klart problem. Vi har i föreningslagsutredningen försökt argumentera för att så kallad klyvning skall kunna genomföras. Aktiebolag kan nämligen klyvas.

Det innebär att man får ett system för att dela upp föreningens ekonomiska andelar och kan göra transaktioner och överföringar av fastigheter utan kapitalvinstbeskattning och lagfartskostnader. Just nu ser det inte ut som att de tänker lägga ett förslag.

Allt är givetvis möjligt att göra, men som det ser ut nu blir det stora skattemässiga avbräck. Du utlöser kapitalvinstbeskattning för medlemmarna eftersom allt måste säljas till marknadspriser. Det är ingen ovanligt fråga, men jag tror inte att många har gjort detta just därför att medlemmarna inte har lust att betala en massa skatt.


© 2006 - 2024 Hittabrf.se och Bo bättre
Sveriges största faktaplats om bostadsrätt och bostadsrättsföreningar
Prenumerera | Kontakta oss | Om oss | Annonsera