Temaartiklar / fördjupning  Bo i bostadsrätt Bostadsrättsföreningar i Sverige Lagar, länkar, ekonomifakta  Branschguide med utvalda företag/leverantörer Vår Brf - styrelsens egna sidor Nyhetsbrev  
 Styrelseguiden
 Styrelsens roller och ansvar
  - Att välja styrelse
  - Styrelsearvode
  - Styrelsearvode i 200 Brf:er
  - Beräkna styrelsearvode
 Styrelseskolan
 Litteratur - föreningen bibliotek
 Tjänster och produkter


Experter svarar på dina frågor

MVH/Nettan frågar:

Varför är 3 månaders ränta (3,07%) högre för våran BRF, med mycket god ekonomi, än vad privatkonsumenter erbjuds (cirka 1,6%) ?


Tor Borg, Ränteanalytiker SBAB svarar:

Om föreningen verkligen har ett lån där tremånadersräntan i dagsläget (oktober 2009) är 3,07 procent så borde de säga upp det omedelbart.

Oberoende av andra villkor så är det är en helt orimlig räntenivå. Jag misstänker dock att räntenoteringen kan vara från början av året då tremånadersräntorna låg kring 3 procent.

Generellt brukar annars bostadsrättsföreningar kunna låna till något lägre ränta än privatpersoner. Detta beror på att de flesta långivare bedömer att det är lite mindre riskabelt att låna ut till en bostadsrättsförening, som ju består av flera medlemmar, än till ett enda hushåll.

Själva säkerheten (fastigheten) för lånet är också lite säkrare när det är föreningen som lånar. Föreningar lånar oftast också betydligt större summor än vad enskilda hushåll gör och ju större lånet är desto större är oftast möjligheten att pressa räntenivån. Bostadsrättsföreningens ekonomiska styrka kan ha viss påverkan på räntenivån genom att starka föreningar ibland kan få lite bättre lånevilllkor.

Sammantaget är det dock inte några jättestora skillnader mellan bostadsrättsföreningars och privatpersoners räntor.


© 2006 - 2024 Hittabrf.se och Bo bättre
Sveriges största faktaplats om bostadsrätt och bostadsrättsföreningar
Prenumerera | Kontakta oss | Om oss | Annonsera