Temaartiklar / fördjupning  Bo i bostadsrätt Bostadsrättsföreningar i Sverige Lagar, länkar, ekonomifakta  Branschguide med utvalda företag/leverantörer Vår Brf - styrelsens egna sidor Nyhetsbrev  
 Styrelseguiden
 Styrelsens roller och ansvar
  - Att välja styrelse
  - Styrelsearvode
  - Styrelsearvode i 200 Brf:er
  - Beräkna styrelsearvode
 Styrelseskolan
 Litteratur - föreningen bibliotek
 Tjänster och produkter


Experter svarar på dina frågor

Monica frågar:

Jag bor i en bostadsrätt på 4 rum o kök och betalar 4200 kr i mån. Utöver det tillkommer vatten, värme och el. Vi har städdagar fyra gånger om året, det kan innebära allt från att sopa rent tak och måla hus till att rengöra en grill eller rensa rabatter.

Den som inte deltar måste betala en avgift på 500 kr. Vi förväntas också turas om att köra fram soptunnorna varannan fredag för att de ska tömmas. Det är en liten förening.

Vi är flera stycken boende på området som undrar om detta verkligen kan vara en rimlig avgift när vi förväntas betala och göra så mycket själva utöver det?


Jörn Liljeström, LEX Advokatbyrå svarar:

Det är svårt att svara på vad som är rimligt när det gäller er avgift. Däremot får bostadsrättsföreningen inte ta ut andra avgifter än vad som följer av stadgarna.

Det går inte att lägga in i stadgarna att bostadsrättshavaren ska åläggas arbetsplikt utanför lägenheten och att man måste betala avgift om så inte sker. Det är inte förenligt med bostadsrättslagen. Avgiften på 500 kronor för frånvaro vid städdagar bör därför anses som olaglig.


© 2006 - 2024 Hittabrf.se och Bo bättre
Sveriges största faktaplats om bostadsrätt och bostadsrättsföreningar
Prenumerera | Kontakta oss | Om oss | Annonsera